10150733_10208210980452457_611634177402893255_n

Despre ziduri

Acum fix un an, colindând pe undeva pe la granițele Europei de altădată, îmi doream ca noul an să-mi aducă experiențe cu locuri care să îmi susțină încrederea în oameni. Zidurile catedralei Mezquita, moscheea construită peste așezământul catolic pe care o vizitam la sfârșit de an – treziseră în mine admirație și aspirația de a găsi noi dovezi prin care oamenii diferiți – extrem de diferiți – nu doar se tolerează când se întâlnesc, ci construiesc împreună ceva care prin forța contrastelor suprapuse trece granița frumosului catre magnific.

Privit dintr-o perspectivă unilaterală, rezultatul poate părea grotesc, ieșit din tiparele esteticului admise de partea care analizează. Însă constructorii au avut forța să transceadă propria condiție sau viziune a esteticului. Sau poate doar dorința de a face cea mai bună variantă a lucrurilor pe care le știau ei face.

Acum, din nou aproape de sfârșit de an, mă reîntorc la promisiunea pe care mi-am făcut-o când am încheiat 2015. Locuri în care oamenii sunt diferiți și încă separați, am văzut. Dar am văzut și semne că diferențele pot să conveargă? Că există un final fericit? În Belfast – unde am fost în iunie – există un zid înalt de 14m care separă protestanții de catolici. Oamenii se întâlnesc în timpul zilei, circulă dintr-o parte într-alta a orașului. Dar seara porțile se închid iar de sărbători ele raman ferecate. Când am vizitat orașul, două evenimente blocau străzile: în zona catolică o slujbă de mass ce ținea o săptămână, iar în zona protestantă, o paradă militară a forțelor armate britanice civile. Coincidență sau ironie, cele două posibile surse ale neînțelegerilor, doctrina și forța, erau active și exercitau o influență puternică, separatoare, asupra oamenilor, vecini la câteva case distanță.

În Ierusalim am fost acum trei săptămâni. Orașul vechi este, aproape în întregime, o mare catedrală Mezquita. În Biserica Mormântului Sfânt, locul sacru al creștinătății, urmezi procesiuni comune de preoți catolici, ortodocși, calugări din diferite ordine. Parcurgi, într-un cântec continuu și în cel mult 300 mp, toate acele locuri: unde a fost răstignit, unde a fost îngropat, unde a înviat, piatra pe care a fost întins. Mai faci un pas, ieși din biserică și ești inundat de sunetele muezinului; imamul cheamă la una dintre cele cinci rugaciuni zilnice ale musulmanilor, amplificată prin zeci de megafoane în tot orașul. Cântecul din biserică continuă fara întrerupere până la Zidul Plângerii, locul sfânt al evreilor.

Mergi printre magazine, tarabe, piețe, vânzători ambulanți, soldați de 16 ani înarmați cu automate imense care păzesc porțile orașului în timp ce-și dau mesaje pe Snapchat, procesiuni creștine ce refac ultimul drum al lui Isus pe Via Dolorosa, mame musulmane acoperite din cap până-n picioare ce-și zoresc copiii spre scoală, rabini în negru cu pălării imense, rotunde, de unde se ivesc zulufi perfect încrețiți, armeni bărboși în haine cu poale lungi. Totul forfotește, oamenii trec unii pe lângă alții într-o zi ca oricare alta pe străduțele mici, întortocheate, pavate cu piatră alunecoasă, tocită de-a lungul sutelor de ani și milioanelor de pași.

Dar tot aici exista zidul – mereu, un zid! – și o vamă de trecere ce arată ca un lagăr.

Vreau semne ale unui final fericit!… Partea bună din faptul ca nu există așa ceva ar fi că nu există un final. Ci doar o continuă tranziție, o învățare pe etape, salturi calitative fără o regulă a distribuirii egale a învățămintelor fiecarei lecții a istoriei.

Dar, din când în când, daca te uiți și cauți, mai vezi o Mezquita, sau întalnești o familie fericită mixtă între protestanți și catolici irlandezi sau un negustor evreu din Ierusalim îți recomandă sa iei cele mai bune dulciuri de la vecinul său arab. Dacă te uiți atent si cauți cu speranță, există șansa sa vezi ziduri care seamănă mai mult cu cele ale Mezquitei, și mai puțin cu cele din Belfast sau Ierusalim.

 

Comments

comments

Publicat de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>